Szybkie sałatki na karnawał
Przygotowanie imprezy karnawałowej, którą zobowiązaliście się zorganizować, może być bardziej czasochłonne, niż początkowo zakładaliście. Odpowiedni wystrój mieszkania, dobór muzyki i smaczne menu to wbrew pozorom angażujące zadania. Podrzucamy więc kilka pomysłów na sałatki, które przygotujecie w mgnieniu oka.
Przygotowując sałatki na karnawałowy stół warto skorzystać z warzyw w puszce. Nie wymagają one dodatkowej obórki termicznej, czy obierania, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Eksperci marki Sandra proponują trzy przepisy na szybkie i smaczne sałatki, które idealnie sprawdzą się na Waszej imprezie.
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Doskonale znana niemal we wszystkich polskich domach. Przygotowanie jej z warzyw pozostałych po gotowaniu wywaru na zupę nie zajmie Wam wiele czasu. Chcąc nadać potrawie nowoczesnego charakteru, wystarczy że podacie sałatkę w… małych słoiczkach.
Składniki:
- 3 ugotowane ziemniaki
- 3 ugotowane marchewki
- 1 ugotowana pietruszka
- Kilka ogórków konserwowych marki Sandra
- Puszka kukurydzy marki Sandra
- 3 ugotowane na twardo jajka
- Majonez
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę, ogórki i jajko kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nakładamy do słoiczków.
Sałatka z burakiem i serem kozim
Szybka w przygotowaniu i pięknie wyglądająca. Wyraziste kolory buraka, mandarynki i rukoli będą wspaniale prezentować się na stole. Warto wziąć pod uwagę użycie mandarynek z puszki. Nie tylko zaoszczędzicie czas, który poświęcilibyście na obieranie owoców, ale również będziecie mieli pewność, że owoce będą słodkie i soczyste.
Składniki:
- Paczka rukoli
- Puszka mandarynek marki Sandra
- Kilka orzechów włoskich
- Burak
- Ser kozi
- Sezam
Przygotowanie:
Buraka wrzucamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. godzinę do momentu, aż będzie miękki. Rukolę układamy na dnie miski, na niej kładziemy także kawałki mandarynek i pokrojonego buraka. Całość posypujemy rozkruszonym serem kozim, sezamem i orzechami.
Sałatka z tuńczykiem
Sycąca sałatka z ryżem i tuńczykiem.
Składniki:
- Torebka ugotowanego ryżu
- Puszka tuńczyka w kawałkach
- Puszka kukurydzy marki Sandra
- Puszka fasoli czerwonej marki Sandra
- Czerwona cebula
- Bazylia
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, liście bazylii lekko rozrywamy w dłoniach. Łączymy wszystkie składniki sałatki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!