Warsztaty kulinarne dla dorosłych
Odkryjmy tajemnice kuchni dawnej i poznajmy jej smak podczas warsztatów kulinarnych z elementami rekonstrukcji. Nauczymy pobudzać smaki i wyobraźnię. Pokażemy, jak zaskakiwać gości niecodziennymi rozwiązaniami kulinarnymi. Zapraszamy!
Sięgniemy po produkty najprostsze i podstawowe, aby wyczarować z nich potrawy niezwykłe i niecodzienne. Poznamy prostą kuchnię mazowiecką, a Ewa Rutkowska z Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu opowie nam o życiu codziennym wsi w XVIII–XIX w. Dowiemy się, co jedzono na Mazowszu zimą i na przednówku. Zapoznamy się z ówczesnymi jadłospisami i poznamy sposoby konserwacji. Korzystając z materiałów źródłowych, przygotujemy wybrane dania biednej kuchni mazowieckiej.
ODBIORCY: osoby dorosłe
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
TERMIN: 17 lutego, godz. 12.00
BILETY: 90 zł – bilet zwykły, 60 zł – bilet ulgowy
BILETY można kupić w kasie muzeum
LICZBA MIEJSC OGRANICZONA
Staropolskie warsztaty kulinarne dla rodzin
Rodzinne gotowanie zbliża, bawi i uczy. To czas, kiedy rodzice i dzieci mogą sprawdzić się w pracy zespołowej, kreatywności i zręczności. W wilanowskiej kuchni mogą też spróbować potraw, które dawniej trafiały na królewskie stoły, oraz poznać produkty dziś już zapomniane.
Zapraszamy na kulinarny cykl o przyprawach! Na każdych warsztatach poznamy inną grupę przypraw i dowiemy się o ich pochodzeniu, historii oraz wykorzystaniu dawniej i dziś. Znane i nieznane przyprawy dotkniemy, powąchamy i spróbujemy. Nauczymy się komponować je z różnymi produktami, a niektóre połączenia z pewnością nas zaskoczą! Można wziąć udział w całym cyklu albo w wybranych warsztatach. Każde kolejne spotkanie będzie rozwijało dotychczasowe umiejętności i dostarczało nowej wiedzy.
HARMONOGRAM i MENU
16 lutego | sól | MENU: ryba pieczona w soli oraz kasza z rynki
23 marca | pieprz, szafran | MENU: potrawa z naleśnikami oraz wety jabłkowe
6 kwietnia | liść laurowy, ziele angielskie | MENU: bulion antiszkorbutyczny oraz jaja en omelette
8 czerwca | mięta, bazylia | MENU: potaź truskawkowy z ogórkami i bazylią oraz indyk z sosem czekoladowym i miętą
14 września | rozmaryn, tymianek, majeranek | MENU: kiszka z gruszką warzoną oraz migdałowe kołacze cytrynowe
12 października | imbir, gałka i kwiat muszkatołowy | MENU: kiszki z ryb słonych oraz tort neapolitański
16 listopada | ocet, cytryna, limonka | MENU: limoniata z figatellami oraz arkas
7 grudnia | cynamon, goździk, anyż, kardamon | MENU: barszcz z kiszonych buraków, tort z kapusty oraz pierniczki pigwowe
ODBIORCY: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
GODZINA: 10.00–12.00
BILETY: 50 zł – bilet zwykły, 30 zł – bilet ulgowy
BILETY można kupić w kasie muzeum
LICZBA MIEJSC OGRANICZONA