Wartości odżywcze mleka a potrzeby seniorów
W starszym wieku organizm potrzebuje odpowiedniej podaży wapnia i białka, aby utrzymać mocne kości i zapobiec utracie masy mięśniowej.
- Mleko zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy dzięki wysokiej zawartości wapnia oraz laktozy, która zwiększa jego wchłanianie w organizmie – tłumaczy Aleksandra Mielnik.
Mleko dostarcza również białka, choć nie jest jego najbogatszym źródłem. Znajdujące się w nim aminokwasy wspomagają regenerację mięśni, co jest istotne dla osób starszych, które są bardziej narażone na sarkopenię, czyli utratę masy mięśniowej.
Nietolerancja laktozy i alergie – czy mleko może szkodzić?
Niektóre osoby starsze mogą odczuwać dolegliwości trawienne po spożyciu mleka. Częstym problemem jest nietolerancja laktozy, wynikająca z niedoboru enzymu laktazy. Objawia się ona wzdęciami, bólami brzucha czy biegunką.
Warto więc w takim przypadku sięgać po mleko bezlaktozowe lub fermentowane produkty mleczne, takie jak kefir czy jogurt, które są łatwiej trawione.
Osoby uczulone na białko mleka krowiego powinny całkowicie wyeliminować je z diety. W takiej sytuacji alternatywą mogą być mleka roślinne wzbogacone w wapń, np. sojowe lub migdałowe.
Ile mleka powinien pić senior?
Zapotrzebowanie na wapń wzrasta wraz z wiekiem. U seniorów zaleca się spożywanie 3-4 porcji produktów mlecznych dziennie, co odpowiada np. trzem szklankom mleka, 100 g twarogu lub dwóm plasterkom sera żółtego.
- U osób starszych rośnie ryzyko wystąpienia osteoporozy, co za tym idzie, zwiększa się również rekomendowana dzienna podaż wapnia do 1200 mg dziennie – podkreśla Aleksandra Mielnik.
Jakie mleko wybierać? Czy mleko roślinne jest dobrą alternatywą? Jakie są popularne mity na temat mleka? O tym przeczytasz w artykule w serwisie HaloDoctor.pl